luni, 23 octombrie 2017

The Remote Viewers feedback!


„Bună Victor,

Am parcurs cu mare plăcere primele albume The Remote Viewers, perioada Leo Lab (1998-2000) și am rămas surprins de originalitatea sound-ului și de construcția aparte a pieselor. Da, cei trei (Adrian Northover, David & Louise Petts) joacă în propria lor ligă muzicală, greu de comparat cu ceva cunoscut! La un trio cu trei saxofoane te aștepti la cu totul altceva, densitatea sunetului este completată prin instrumentele electronice folosite cu multă inspirație și inteligență. Curios, m-au deranjat mereu aceste sunete artificiale plus „drum machines”-urile, dar aici sunt folosite în alt fel, greu de descris. David Petts o spune cam așa „am învațat să îmbrățișăm mașinile”, cred ca a nimerit miezul problemei căci chiar aceste sunete dobândesc în contextul muzicii lor „suflet”. Când sunt folosite în genul „free jazz britanic” saxofoanele sunt în „flăcări”, ca mai apoi totul să se prăbușească într-un sound auster, creînd o atmosferă acustică chiar amenințătoare. Muzica trăiește din aceste contraste peste care planează câteodată vocea rece-cerebrală a sublimei Louise Petts (pentru mine o mi-nu-na-tă descoperire). Din această cauză CD-ul pe care îl prefer din cele trei albume este „Obliques Before Pale Skin” (1999), cu geniala reinterpretare a piesei „Secret”.
Știi cumva de ce Louise Petts nu mai apare pe albumele mai noi ale grupului? Dacă dau căutare pe Google nu se gasesc înregistrări ceva mai recente cu ea.

Toate cele bune,
Marius”

Am transcris frumoasa analiză pornită de la 2 titluri de albume aflate pe placul amicului Adrian Sinescu din Deva, făcută în Germania de Marius K., cel de la care aveam încă din anii '90 ceva muzici cu trupa din care a derivat pe la finele acelei decade The Remote Viewers, este vorba de B-Shops For The Poor, grup mai puțin cunoscut și mai greu de găsit, indiferent formatul. Mi-am permis s-o postez completă aici alături de ceea ce-am avut la dispoziție, la care se adaugă tot ceea ce pot să fac în loc de răspuns pentru Marius la întrebarea lui de la final, negăsind nici eu infos/muzici mai noi de la Louise Petts: albumul „Stranded Depots/ Depozite irecuperabile” din 2001 al trupei „Privitorilor de la distanță”, cu vocalista saxofonistă încă în componență și apărut tot la Leo Lab (Records)....plus, cronologic, ultima sa contribuție în T.R.V., „Fiction Department”, volumul 4 al seriei de 5 CDuri „Control Room”. Separat, ne-ar mai rămâne deocamdată de studiat, dacă Adrian va fi amabil să ni-l ofere, albumul cel mai recent „Pitfall” (ReR Megacorp, 2015), fără Louise Petts dar cu 3 prezențe feminine mai noi.








* The Remote Viewers (David Petts, Adrian Northover) - To The North (Not On Label, 2010)
* The Remote Viewers (with Louise Petts) - The Minimum Programme Of Humanity: Sung Words by Bertold Brecht (Leo Records, 2002)
* The Remote Viewers - Low Shapes In Dark Heat (Leo Lab, 1998)
* The Remote Viewers - Obiliques Before Pale Skin (Leo Lab, 1999)
* The Remote Viewers - Persuasive With Aliens (Leo Lab, 2000)
* The Remote Viewers - Stranded Depots (Leo Lab, 2001)
* The Remote Viewers - Control Room 1: October Rush (Not On Label, 2008)
* The Remote Viewers - Control Room 2: The Art Of Empire (Not On Label, 2008)
* The Remote Viewers - Control Room 3: An Affair Of Cyphers (Not On Label, 2008)
* The Remote Viewers (with Louise Petts) - Control Room 4: Fiction Department (Not On Label, 2008)
* The Remote Viewers - Control Room 5: Situations (Not On Label, 2008)
* The Remote Viewers - City Of Nets (ReR Megacorp, 2012)

* B-Shops For The Poor featuring Peter BrötzmannVisions & Blueprints (No Wave, 1992)
* Sonicphonics featuring Billy BangExploded Views (rec. live 1997 & 1999, rel. No Wave, 2001)
* SonicphonicsSix (Tone Industria/Poland, 2007)
* (Rafal) Gorzycki & (Jon)athan) DobieNothing (Requiem/Poland, 2015)

Remote Viewers - „November Sky”/„Pitfall”, reviews:
http://www.theremoteviewers.com/New%20Releases2.html
http://www.jazzcds.co.uk/artist_id_1279/cd_id_1696

Recomandare:
* The Poison Cabinet ‎– Betrayal -cassette- (The General Ear, ????)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu